skip to Main Content
Trobada d’intercooperació i visita a Supercoop Manresa
Actes | Notícies

Com a part de les accions de intercooperació entre el Ajuntament del Prat de Llobregat i La Botiga, dimecres passat 14 de desembre, un grup d’unes 25 persones de diferents iniciatives i entitats del nostre Ateneu, vam anar de visita al Supercoop Manresa, ubicat al Mercat de Puigmercadal, en el mateix barri antic de la ciutat.

El supermercat cooperatiu de Manresa va obrir portes el març de 2021, a iniciativa d’un grup de persones voluntàries per a unir forces i amb la seva compra quotidiana transformar l’entorn, creant vincles econòmics més justos i respectuosos amb el medi ambient.

Tenint com a referent el supermercat cooperatiu Park Slope Food Coop, fundat el 1973 a Brooklyn, Nova York, i com a iniciatives germanes el Food Coop de Barcelona, La Louve a París, La Osa Coop i SuperCoop Lavapiés a Madrid, Supercoop Manresa es desenvolupa com una forma de “consum avançada i transformadora que beneficiï les persones al llarg de tota la cadena alimentària (de la producció al consum), amb una profunda preocupació per la qualitat, el preu i l’impacte del que mengem.

La Marissi Valverde, sòcia consumidora i integrant del Cercle de comunitat, molt afectuosament ens va acollir i ens va fer la visita guiada per l’establiment, explicant-nos les dinàmiques estructurals de la cooperativa, de les quals ressaltem: “la distància entre els paradigmes del que volem ser i del que ara com ara som”, “el nombre de sòcies consumidores com el de les que efectivament compren o realitzen els torns voluntaris de treball encara és molt baix”, “els preus dels productes per a les sòcies consumidores són diferents que per al públic no soci en general”, “aquest projecte no hagués estat possible sense la col·laboració de l’Ajuntament ni l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central”.

Per la seva part, La Botiga és un projecte de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat, que sorgeix com a resposta a les estratègies tradicionals de repartiment d’aliments davant les situacions d’inseguretat alimentària que pateixen els col·lectius més empobrits de la comunitat.

Es tracta d’un projecte que evoluciona cap a l’autogestió, com a fi últim de model de govern, i que s’articula sobre dos grans eixos: el social i l’ambiental. La Botiga s’organitza en un model d’autoservei i/o venda assistida. S’hi troben productes provinents preferentment del reaprofitament alimentari i el mercat local, on prevalen els productes ecològics, de temporada i proximitat.

Amb tot, l’objectiu principal de la visita ha estat el de conèixer de primera mà tots els detalls i les vicissituds del funcionament del supermercat per a tenir més elements que permetin avaluar una possible adaptació de La Botiga a aquest model de funcionament cooperatiu.

Back To Top