skip to Main Content
S’obren les inscripcions de la 6a edició del Germinador Social
Premis

Després de l’èxit de convocatòria de les cinc edicions anteriors, amb més d’un centenar de projectes presentats, avui el Som Energia obre les inscripcions de la 6a edició del Germinador Social, el concurs de projectes d’innovació per a la transició energètica. 

Des de la Fundació Coop57 i Som Energia, impulsores del concurs, creiem que és important que nous projectes de l’Economia Social i Solidària s’erigeixin en agents per a la transformació energètica i social i, esperem que el Germinador Social,  pugui ser una llavor que els ajudi a germinar.

Enguany el concurs s’estructura en tres eixos: les Comunitats Energètiques, els projectes que treballin per fer front a la pobresa energètica i altres projectes innovadors que impulsin la transició energètica, categoria que reincorporem en aquesta edició.

Una altra novetat d’aquesta 6a edició és que després de dos anys deixem enrere la virtualitat i l’entrega dels projectes premiats es farà en format presencial, donada l’excepcionalitat de la situació dels anys anteriors s’havia fet en format virtual. 

A continuació podeu trobar els detalls del concurs:

Què és el Germinador Social?

El Germinador Social és un concurs impulsat per Som Energia i la Fundació Coop57 que pretén estimular la creació de nous projectes que generin models innovadors d’iniciatives socials, energia renovable i eficiència energètica en el marc de l’Economia Social i Solidària, i que tenen com a objectiu la transició energètica transformadora.

A qui va dirigit?

El Germinador Social està obert a totes les iniciatives que es constitueixin en nous agents per a la transició energètica i que es desenvolupin en el marc de l’Economia Social i Solidària. Concretament, està dirigit a iniciatives dins del territori espanyol que siguin de recent creació (projectes amb menys de tres anys de vida), i/o aquelles ja existents que iniciïn una nova línia d’activitat dins de l’organització i que tinguin alguna de les següents formes jurídiques:

 • Cooperatives
 • Societats laborals
 • Mutualitats
 • Empreses d’inserció
 • Centres especials de treball
 • Societats agràries de transformació
 • Associacions
 • Fundacions

Addicionalment, s’acceptaran projectes embrionaris, encara sense forma jurídica o en procés de constitució, emmarcats en els principis de l’Economia Social i Solidària.    

El concurs també està obert als Grups Locals i Coordinadores Territorials de Som Energia i a les entitats sòcies de Coop57. No s’hi poden presentar projectes premiats en edicions anteriors. Les entitats que hagin estat premiades prèviament poden tornar a presentar-s’hi si tenen un nou projecte dins de la seva activitat. Només s’hi podrà presentar un projecte per entitat.

Novetats i categories d’aquesta edició

La novetat més destacada és la incorporació d’una nova categoria enfocada a projectes innovadors que impulsin la transició energètica, de tal manera que enguany els projectes es podran presentar dins d’un d’aquests tres àmbits:

 • Comunitats energètiques: projectes que tenen com a objectiu impulsar l’aparició d’una comunitat de persones que, a través d’una participació oberta i col·laborativa, pugui emprendre les accions necessàries per gestionar els recursos energètics en l’àmbit local d’una manera justa, eficient i sostenible. Les activitats energètiques a desenvolupar no persegueixen una finalitat lucrativa i poden ser, per exemple: Producció d’energia fotovoltaica, producció d’energia tèrmica, mobilitat elèctrica compartida, eficiència energètica o climatització sostenible, entre d’altres. 
 • Pobresa energètica: projectes que tenen com a finalitat mitigar les causes i conseqüències, estructurals i contextuals, de la pobresa energètica (dificultat d’accedir a una quantitat d’energia suficient per satisfer les necessitats bàsiques).
 • Transició energètica: obert a qualsevol projecte d’innovació que busqui impulsar la transició energètica i caminar cap a un model energètic renovable, descentralitzat, en mans de la ciutadania i arrelat al territori; fomentant un impacte positiu en la generació, gestió o ús de l’energia. Per exemple: projectes que busquin promoure el decreixement en l’ús de recursos energètics, projectes culturals, formatius, mobilitat sostenible, procomuns o cooperatives d’habitatge, entre d’altres. 

Enguany continuem amb les votacions populars i, com a novetat d’aquesta 6a edició, l’entrega de premis es farà en format presencial.

Funcionament del concurs: terminis i fases

 • Fase 1. Inscripció de projectes: del 25 de maig al 3 de juliol 
 • Fase 2. Validació i publicació dels projectes: del 4 de juliol al 14 de setembre
 • Fase 3. Votació popular: del 15 de setembre al 9 d’octubre
 • Fase 4. Presentació dels projectes guanyadors: octubre/novembre del 2022 (data a determinar)

Criteris per a la validació dels projectes 

 • L’impacte social i ambiental del projecte en l’entorn més proper, l’arrelament territorial i la seva dimensió comunitària.
 • La contribució del projecte al desenvolupament de nous models per a la transició energètica, l’eficiència energètica i la democratització de la producció, accés i consum d’energia.
 • La contribució del projecte al desenvolupament de l’economia social i solidària, i l’aprofundiment de models de democràcia econòmica.
 • La sostenibilitat tècnica i econòmica del projecte a llarg termini.
 • El grau d’innovació i originalitat del projecte i la capacitat de resoldre necessitats socials i mediambientals.
 • La replicabilitat del projecte: capacitat del projecte a ser replicat en altres indrets i/o per altres agents.
 • La sensibilitat i consciència vers la mirada de gènere i el desplegament d’accions per tal de garantir la diversitat dins l’organització. 
 • L’existència de mecanismes de governança i participació a fi de vehicular les inquietuds i iniciatives del col·lectiu.

Votació popular

Tots els projectes prèviament validats es publiquen a la pàgina web del Germinador Social i se sotmeten al suport popular a través d’unes votacions obertes al conjunt de la ciutadania. Els projectes més votats seran els guanyadors de la 6a edició del Germinador Social, donant el valor màxim a la dimensió col·lectiva dels projectes i als principis d’arrelament territorial, treball en xarxa i suport mutu.

Premis

 1. Som Energia lliurarà, a través del Fons d’Educació i Promoció de Cooperatives, l’import total de 30.000 € als projectes premiats, que es distribuiran, segons els resultats de la votació popular, de la manera següent: Dos premis per a cada àmbit (transició energètica, pobresa energètica i Comunitats Energètiques) amb una dotació de 6.000 euros per al projecte més votat i 4.000 euros per al segon projecte més votat.
 1. Tots els projectes guanyadors podran demanar un préstec a Coop57. En cas de concedir-se, tindran una reducció del 50% del cost financer associat durant els dos primers anys.
 2. Assessorament tècnic, jurídic i administratiu en la implementació del projecte, subjecte a la disponibilitat de l’equip tècnic de Som Energia i de Coop57.
 3. Connectar amb iniciatives similars de l’àmbit europeu a través de REScoopEU, la federació europea de cooperatives d’energia renovable.

Com participar-hi?

 1. Informa’t: consulta les Bases del Concurs
 2. Prepara’t: fes el vídeo de presentació, que expliqui el projecte i quina part es pretén finançar amb l’aportació del Germinador Social.
 3. Inscriu-te: omple el Formulari d’inscripció

Animeu-vos a participar-hi! I si coneixeu alguna persona o organització que hi pugui estar interessada, feu-ne difusió i ajudeu-nos a donar suport així al camí cap a la transició energètica.

Back To Top