skip to Main Content
L’habitatge cooperatiu d’Olesa de Montserrat obre les portes en el tram final de la seva rehabilitació.
Notícies

– L’edifici s’inaugurarà a la tardor d’enguany i encara té habitatges disponibles.

– Gràcies a un acord amb l’Ajuntament, tindran preferència la gent jove i gent gran empadronada al municipi.

Sostre Cívic està a punt d’inaugurar el primer projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús d’Olesa de Montserrat i de la comarca del Baix Llobregat. El projecte porta el nom de ‘La Xicoira’ i està situat a l’edifici situat entre els carrers Pau Casals i Colom 41-47, a ple centre de l’Eixample nou del municipi. Compta amb 25 habitatges d’entre 42 i 75 m², equipats completament, i amb espais col·lectius complementaris i aparcament inclòs. Sostre Cívic és la cooperativa gestora que acompanya al grup impulsor del projecte en totes les fases de promoció. 

L’origen del projecte ve dels finals de 2021 quan Sostre Cívic va adquirir l’immoble, que ja hi comptava amb l’estructura, soterranis i parets exteriors ja construïdes. El març de 2022 es van iniciar les obres, que han durat 15 mesos. Els treballs s’han centrat a millorar l’edificació ja construïda amb millors distribucions dels habitatges i accessibilitat, també l’eficiència energètica i l’augment d’aïllaments, instal·lacions centralitzades, i plaques fotovoltaiques, i el treball en els acabats dels habitatges per l’entrada a viure. Les obres han anat a càrrec de La Constructiva SCCL: la primera gestora de la construcció cooperativa i sense ànim de lucre del país, i que ja ha construït edificis cooperatius com La Balma i Cirerers a Barcelona. 

El grup de sòcies que aniran a viure a l’edifici ha organitzat una jornada de portes obertes per aquest dissabte 8 de juliol a les 13 h. L’objectiu és compartir el resultat final de les obres de rehabilitació amb veïnes, entitats i amics, però també fer difusió del projecte per omplir els darrers habitatges que hi queden vacants. S’espera inaugurar l’edifici al setembre-octubre d’enguany.

Per sumar-se al projecte cal fer-se sòcia de Sostre Cívic i complir els requisits d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO). D’acord amb un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, tindran preferència les persones empadronades al municipi d’Olesa de Montserrat amb un mínim de 2 anys d’antiguitat, i col·lectius específics com les persones joves menors de 35 anys, o bé major de 65 anys.  En cas que no hi hagi demanda suficient de persones d’aquesta perfils, s’admetran persones d’altres municipis i edats.

Què és l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús?

L’habitatge cooperatiu en cessió d’ús és una alternativa al mercat especulatiu de l’habitatge. “El dret a l’habitatge està garantit a llarg termini, entenent-lo com un bé d’ús i no per a la inversió”, afirmen des de Sostre Cívic, que defineixen el model d’acord amb dues característiques: la propietat col·lectiva i el dret d’ús.

L’habitatge no es pot ni vendre ni llogar, donat que la propietat és de tots els socis de la cooperativa. La gestió de la promoció és democràtica i participativa. Això evita el model especulatiu i el lucre personal. Els socis de la cooperativa poden viure als habitatges de manera indefinida. Fan una aportació inicial (retornable si mai marxen del projecte) per col·laborar amb el finançament i, mensualment, unes quotes estables per a cobrir el manteniment i el funcionament del projecte.

Gràcies al suport de la Generalitat i de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat, les aportacions inicials de capital necessàries per entrar al projecte van dels 12.000 € als 19.000 €, i les quotes mensuals es queden entre els 500 € i 750 €.

Segons Sostre Cívic, amb aquest projecte “recuperem patrimoni privat en desús de mans d’un fons immobiliari, i complim amb la funció social de l’habitatge des de l’autopromoció amb lògica de bé comú i no-lucre”.

Per ampliar informació:

Back To Top