Els 29 i 30 de setembre passats, el Centre Cultural Tecla Sala de L’Hospitalet de Llobregat va acollir aquestes jornades coorganitzades per 5 Ateneus Cooperatius: Coòpolis, La Col·lectiva, Barcelonès Nord, Baix Llobregat i Vallès Occidental.
Brisa Luque, de La Col·lectiva ens va presentar l’esdeveniment: “Organitzem aquestes jornades perquè, enfront de l’actual escenari de crisi econòmica, social i de sostenibilitat ecològica, creiem que és molt important articular als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en pro d’una reflexió conjunta i participativa que ens permeti crear una estratègia de resposta corresponsable.”
I l’Ivan Miró, de Coòpolis, ens aclaria els objectius: “Davant d’un desenvolupament econòmic metropolità desigual, amb segregacions urbanes i socials que produeixen desequilibris territorials amb centres i perifèries, aquestes jornades ens serveixen als Ateneus Cooperatius i altres organitzacions de l’ESS per a confluir en l’anàlisi, la diagnosi i començar a establir un marc d’intervenció conjunta.”
En la primera taula, con las intervencions de l’Aitor Blanc (Barcelonès Nord), Miguel De La Fuente (Baix Llobregat), Eudald Griera (Vallès Occidental), Eva Vilaseca (Coòpolis) i l’Ana Vallida (La Col·lectiva), cada Ateneu va fer una presentació individual i detallada de la seva estructura, objectius, accions i àmbits prioritaris de treball.
I després, tancant el primer dia, en la segona taula es van presentar alguns projectes dels sectors Estratègics Ecosocials que s’estan desenvolupant en el territori de cada Ateneu, amb les intervencions d’en Francisco Rubio (de Keras Buti SCCL. Alimentació agroecològica), Raul Rodríguez (de L’Henbici i SomEcologística SCCL. Mobilitat i Logística Sostenible), Nuri Soto (de Mensakas SCCL. Mobilitat i Logística Sostenible), Gaia d’Elia (de BATEC SCCL. Transició Energètica), Simona Cerri (de La Politja. Pols Cooperatius), Albert Marsà (de MTK Space SCCL. Serveis audiovisuals i comunicació) i Gemma Antolí (de Sant Feliu Film Office. Comunalitats urbanes).
La segona jornada, presentada per Josep Maria Navarro, de La Fabric@ SCCL, va començar amb 4 grups de treball obert a Xarxes Locals d’ESS, membres d’Ateneus Cooperatius, tècnics/es de l’AMB, d’ajuntaments i DIBA, treballant a partir de 2 preguntes; “quines són les pràctiques que esteu realitzant i quines serien les propostes que caldria articular per a tenir una Àrea Metropolitana d’economia social, solidària i cooperativa?”, que sumades a la intervenció d’en Xavier Rubio presentant la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), van servir per a conduir el debat i la reflexió dels grups entorn del tema de La coproducció de polítiques metropolitanes d’Economia Social.
La taula que va tancar aquestes jornades; moderada pel Rubén Bagüés (d’Heres Social SCCL), i anomenada “Per un nou model econòmic metropolità”, amb les intervencions de Ricard Gomà (de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, IERMB), Laia Forné (de La Hidra SCCL, i coordinadora del programa Comunalitats Urbanes del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya), Laia Ramos (de La Fundició SCCL) i l’Ivan Miró (de La Ciutat Invisible SCCL); ens va deixar unes reflexions molt interessants que resumim en les següents propostes d’actuació:
“4 eixos estratègics per a impulsar des dels Ateneus: la democratització de les cadenes productives solidàries metropolitanes, l’enxarxament territorial dels ecosistemes i pols d’ESS locals, la intercooperació dels Ateneus per a anar més enllà del programa d’Economia Social, i interpel·lar a la Generalitat per l’ampliació del reglament de la Llei de Cooperatives que no acaba d’ajustar-se als objectius i reptes dels Ateneus Cooperatius.”