skip to Main Content
Habitatge cooperatiu al Prat de Llobregat
Notícies

La Cooperativa Obrera de Viviendas del Prat posa la primera pedra d’una promoció d’habitatges cooperatius de lloguer pionera a Catalunya

La Cooperativa Obrera de Viviendas (COV) comença la construcció d’una promoció que constarà  de 101 habitatges de protecció oficial, aparcaments i trasters, en un solar que li ha cedit l’Ajuntament del Prat de Llobregat per un període de 75 anys. Es tracta d’un model pioner a Catalunya, ja que, per primer cop, els habitatges cooperatius es destinaran íntegrament a lloguer assequible. Això permet accedir-hi sense la inversió inicial que, en altres promocions, és un obstacle per a les persones amb rendes més baixes. La construcció durarà previsiblement fins el 2026. Per accedir a un habitatge protegit, cal estar inscrit a la borsa de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial de Prat Espais.

L’acte de la primera pedra s’ha celebrat a l’Avinguda Onze de Setembre, lloc on es desenvoluparà la promoció, i ha comptat amb l’assistència de la consellera de Territori, Ester Capella i Farré,  l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler Martínez, i el president de la COV, Antonio Pedrero Utrilla. Fins arribar a aquest punt, el projecte ha hagut de resoldre ja nombrosos desafiaments, incloent-hi els increments pressupostaris experimentats en els darrers anys, que han tingut especial incidència en el sector.

L’alcalde Mijoler ha obert els parlaments agraint la tasca de la Cooperativa Obrera de Viviendas per construir el Prat d’avui i per treballar per garantir a les famílies de la ciutat un habitatge digne. El batlle ha destacat la contribució que suposen aquests 101 habitatges de lloguer “assequible, estable, solidari, cooperatiu i sostenible”. Assequible, ha destacat, pel preu del lloguer i les baixes barreres que hi haurà per accedir-hi; estable, per la durada d’un mínim de 10 anys dels contractes; solidari, per la diversitat de persones que permetrà allotjar; i sostenible, perquè, ha recordat l’alcalde Mijoler, el projecte incorpora criteris per impulsar la transició energètica.

El president de la COV, Antonio Pedrero, ha posat de relleu tot seguit “l’esforç” que ha suposat per la COV arribar a posar aquesta primera pedra i ha agraït el compromís del consistori amb el projecte. “Aquest és un exemple de que tots i totes anem a una per resoldre la necessitat de la gent d’accedir a un habitatge digne”, ha destacat Pedrero, que ha posat de relleu la contribució de l’economia cooperativa en la consecució d’aquest repte. “Des de la COV, estem compromesos amb un habitatge digne i amb la nostra ciutat”, ha destacat. “Formem part de la història del Prat i avui posem una pedra per seguir-lo construint”, ha conclòs el president de la COV.

La consellera Capella finalment ha destacat que aquesta promoció és un “excel·lent exemple de bona pràctica i de la necessitat de col·laboració entre administracions i agents del sector privat amb valors socials” que han d’ajudar a “posar Catalunya en els nivells d’habitatge social equivalents als de la mitjana europea”. La titular de Territori ha recordat que el Govern té “la garantia de drets com a eix prioritari de les seves polítiques. I al capdamunt d’aquests drets, l’habitatge, que és la porta d’entrada a la resta dels altres drets”. “Una persona sense una llar digna difícilment pot tenir una vida digna”, ha remarcat.

La promoció es desenvoluparà en 9.860 m2 d’edificabilitat sobre un solar públic de 3.300 m2 i té un pressupost de prop de 18 milions d’euros. Compta amb el suport financer de l’Institut Català de Finances, a través de la seva línia ICF Habitatge Social Promoció, que està destinada a impulsar la construcció d’habitatges de protecció oficial de lloguer social. Aquesta línia gaudeix d’una bonificació del cost financer per part de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. També ha rebut una subvenció específica del Departament de Territori per a la promoció d’habitatges de lloguer social. El finançament es completa amb aportacions d’altres entitats financeres, com la cooperativa de serveis financers ètics i solidaris Coop57, i amb recursos propis de la Cooperativa.

La Cooperativa Obrera de Viviendas compta amb el suport d’Omplim, una empresa que impulsa promocions amb criteris de qualitat, eficiència i sostenibilitat alts. En aquest sentit, els habitatges tindran la màxima qualificació energètica, l’A+, ja que la seva demanda d’energies no renovables serà pràcticament nul·la. L’equip d´arquitectura responsable del projecte està format pels reconeguts arquitectes Joan Pascual, Ramon Ausió i Cristóbal Fernández. Després d’un exhaustiu procés de selecció, s’ha designat com a constructora Calaf, una empresa vinculada al territori, compromesa amb el medi ambient i la qualitat a l’execució, i que fa una forta aposta tecnològica en tots els seus projectes.

           
Un edifici en clau social i mediambiental

El projecte és una aposta de la Cooperativa Obrera de Viviendas i l’Ajuntament del Prat per definir un model propi d’habitatges de lloguer assequible, estable, cooperatiu i sostenible. Els contractes tindran una durada de, com a mínim, 10 anys i seran indefinits en el cas de les persones grans. Gràcies a l’estabilitat, es vol facilitar que els inquilins i inquilines puguin desenvolupar un projecte de vida propi, establir vincles amb el territori i comprometre’s amb la comunitat des d’una perspectiva cooperativa.

Un 25 per cent dels habitatges es reservaran per a persones sòcies de la COV i el 75 per cent restant es destinarà a persones inscrites en el Registre de Sol·licitants d’Habitatge amb Protecció Oficial. Hi haurà unes quotes específiques per a joves, persones grans o en situació de vulnerabilitat i per a persones usuàries de la Fundació Rubricatus, amb qui s’ha signat un conveni que li permetrà ocupar els dos locals de la promoció.

Els 101 habitatges estaran distribuïts en quatre plantes, amb ventilació creuada i optimització de l’assolellament directe. La planta soterrani es destinarà a aparcament, on es situaran 110 places per a cotxe, 69 trasters i les sales tècniques i de residus. Els edificis també disposaran d’aparcaments per a bicicletes.

Més informació del projecte a Cooperativa Obrera de Viviendas

Plaça Ramon Roigé i Badia, 3

08820 El Prat de Llobregat

93 379 14 00

cov@cov.coop

Back To Top