skip to Main Content
El paper dels ens locals en l’ESS del Baix Llobregat
General | Notícies

Resum de la 1a Taula Territorial 2024 de l’ACBLL: Impuls de l’Economia Social des de l’Administració Local.

El passat 14 de febrer, a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat, vam celebrar la 1a Taula Territorial 2024 del nostre ateneu amb l’objectiu de millorar el rol de les administracions públiques locals i ampliar les accions que poden desenvolupar per a consolidar-se com un agent tractor de l’ESS del Baix Llobregat.

Davant d’una quarantena de persones assistents, amb representants d’almenys 15 ajuntaments i els seus respectius departaments de promoció econòmica, el Sr. Fernando Vicente Benetti, Conseller de Règim Interior, Desenvolupament Econòmic, Estratègic i Agrícola del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va obrir la jornada ressaltant “el paper de l’economia social i solidària com a agent de transformació social, generador de resiliència, promotor del diàleg social i el treball digne, més enllà de les seves diferents expressions territorials”, i subratllant a més “el rol fonamental de les administracions públiques locals, més enllà de la seva grandària, com a motor i tractor del desenvolupament econòmic comunitari”.

Seguidament, el Sr. Èric Gómez Aznar, Cap d’àrea de Desenvolupament Econòmic i Acompanyament local, del Consell Comarcal del Baix Llobregat, va presentar “l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat “com un programa i dispositiu que ha de ser capaç d’aglutinar i potenciar la col·laboració públic-privada, focalitzant en l’ESS les sinergies i aliances amb els serveis de promoció econòmica dels ajuntaments, per exemple amb els seus plans d’ocupació i inserció laboral, ja que l’economia social sempre serà una inversió per a la millora de les condicions de vida de la comunitat”.

Després, el Sr. Josep Lluís Martínez, tècnic del nostre ateneu, va presentar la seva carta de serveis (amb objectius, organització, estructura, tasques, integrants, resultats, eixos de treball i reptes de col·laboració) pels ajuntaments de la comarca, i a qui també a continuació la Sra. Elisa Segués Peña, Coordinadora Tècnica de la XMESS, Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, va presentar aquesta “associació que té per finalitat promoure, reforçar i consolidar l’ESS per mitjà de fixar objectius i estratègies comunes, així com fomentar la cooperació i l’acció conjunta en polítiques públiques entre els seus membres”, destacant que “les aliances entre les xarxes d’ESS i les administracions públiques són fonamentals per al desenvolupament econòmic i social de la població, ja que les polítiques públiques poden contribuir a impulsar o a enfonsar l’economia social creant o no entorns favorables per a la seva consolidació”.

L’acte va continuar amb una ronda d’experiències de bones pràctiques municipals al Baix Llobregat, amb la presentació del “projecte de càlcul del valor social que generen les entitats d’economia social del Prat”, a càrrec del Sr. Juan Carlos Moreno, Tinent d’alcalde de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic, Rubén Bagüés (Heres Social SCCL) i Xavier Gimenez (tècnic d’economia social i cooperativa de l’Ajuntament del Prat de Llobregat), i la ponència “L’Economia Social i Cooperativa: l’aposta de Molins de Rei” a càrrec de la Sra. Encarna Lombardia, Cap del Negociat d’Empresa, de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic (ADE), de l’Ajuntament de Molins de Rei.

Finalment, va cloure la sessió el mateix Conseller Sr. Fernando Vicente Benetti, donant pas a una trobada distesa de socialització entre totes les persones presents.

Recupera aquí les presentacions de l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, XMESS, Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, Ajuntament del Prat de Llobregat i Ajuntament de Molins de Rei.

Back To Top