skip to Main Content
El Consell Rector de la FCTC visita el Baix Llobregat
Notícies

Simona Cerri, membre del Consell Rector de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, visitant dues cooperatives del Baix Llobregat, dins el Pla de Visibilitat de la Federació.

Cerri presenta i descriu aquestes visites com: “un camí per descentralitzar la Federació i donar visibilitat i importància a les cooperatives del territori, recollint necessitats i demandes de les cooperatives”. Un altre dels objectius és explorar “quines articulacions tenen al territori i, des del sector, veure com estan vinculades amb l’ecosistema del seu entorn”.

Cooperativa Orgànic 

Jaume Grau, soci de la cooperativa, ha explicat a Cerri que, després de 5 anys i mig, ara mateix estan en un moment de respir perquè han acabat de pagar un préstec. Tot i això, la crisi econòmica i les pujades dels preus els estan afectant.

Orgànic Sccl compta amb cinc treballadores i vuit col·laboradores. Tenen “teixit i suport”, però necessiten enfortir algunes línies de negoci, com ara la part digital de la venta online. En aquest sentit, han participat en un projecte Singulars per la gestió i per la creació de nous softwares per la venda online. Estan també a la plataforma La Zona, d’Opcions.

A nivell d’enxarxament, són sòcies actives de Quèviure i del Mercat Social. També col·laboren amb la Cooperativa de Pagesos agroecològics Hortec, estan a la Xarxa de Cooperatives de Consum i són socis d’Ecologistes en Acció. La relació amb les administracions no els hi és fàcil. Pel que fa a l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, els costa molt de col·laborar-hi i integrar-hi la seva cooperativa.

De la Federació en valoren les formacions en màrqueting digital i en comptabilitat. Com a proposta, demanen que es faci més conscienciació en temes mediambientals i socials, visibilitzar la feina i els costos reals que hi ha al darrere de tots els productes alimentaris.

MTK Space

El primer repte, explica Albert Marsà Ruiz, soci de la cooperativa, passa per la sostenibilitat econòmica i mediambiental. Com a tots els polígons industrials, i el de Matacàs no n’és cap excepció, la gestió dels residus és complexe. 

MTK Space compta amb tres socis i una treballadora, la Laia. El seu segon repte és feminitzar la cooperativa i feminitzar el sector, per això treballen amb Dones Visuals i en reben assessorament.

Un tercer repte, o dificultat, segons Marsà, és l’accés al finançament.

Com a Referents Territorials de La Federació, voldrien conèixer millor les seves tasques i responsabilitats, i veure com canalitzar-les al territori de Sant Feliu. També reivindiquen un mapa d’agents, programes i ajuts de l’ecosistema de l’Economia Social i Solidària. Consideren que una informació d’aquest estil seria molt útil a l’hora de crear una cooperativa.

Marsà també demana a l’FCTC que faci crítica constructiva, destacant millores o evidenciant bones pràctiques cooperativistes, corregint-ne les “dolentes”. 

Cada visita es complementa amb la gravació d’un reportatge per nodrir la secció de “La cooperativa del mes“. Les peces del Baix Llobregat es podran veure a partir de març.

Back To Top